Otoplastiek

De medische term voor een flapoorcorrectie of flapooroperatie is otoplastiek. Dit is een plastisch chirurgische ingreep waarbij geprobeerd wordt de vorm of stand van de oren te corrigeren. Bij volwassenen kunnen eventueel ook de oorlel of oorschelp worden verkleind. De ingreep wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg of KNO arts. Vanaf het 5e a 6e levensjaar zijn de oren nagenoeg volgroeid en kan de ingreep plaatsvinden.

Otoplastiek

Voordat de ingreep plaats gaat vinden neemt de behandelende arts de wensen en het verwachtingspatroon met u door. Dit is belangrijk omdat de verwachtingen soms niet overeenkomen met het uiteindelijke resultaat. Een duidelijke verbetering is zeker mogelijk maar de oren kunnen nooit 100% symmetrisch worden gezet. Sterker nog, dit is onnatuurlijk want niemand heeft twee oren die absoluut symmetrisch staan. Meestal is de operatie een dagbehandeling. U wordt 's ochtends verwacht en mag bij een goed verloop het eind van de dag weer naar huis. Bij een volwassene gebeurt de operatie vaak onder een plaatselijke verdoving, bij kinderen onder algehele narcose (zie ook flapooroperatie voor meer informatie). Er wordt een incisie van +/- 3 cm achter de oorschelp gemaakt. Vervolgens wordt het kraakbeen omgevouwen en in de gewenste stand/vorm gezet. Zo nodig wordt een teveel aan kraakbeen verwijderd. Meestal wordt de wond gehecht met oplosbare hechtingen. Doordat de incisie achter het oor gemaakt word zal het litteken niet te zien zijn. De operatie duurt ongeveer 1 uur. De eerste paar dagen na de operatie zult u zeker pijn hebben. Hiervoor kunt u pijnstillers nemen. U bespreekt met uw KNO arts welke pijnstillers of medicatie toegestaan zijn. De pijn moet na zo'n 2 a 3 dagen afnemen. Soms wordt er antibiotica voorgeschreven ter bescherming van het oor. U krijgt een zogenoemd tulband verband om uw hoofd. Voor een goed herstel is het belangrijk dat dit verband goed blijft zitten en droog blijft. Bij de eerstvolgende controleafspraak zal dit verband verwijderd worden. Hierna zult u nog 2 a 3 weken met een hoofdband om uw oren moeten slapen. Contactsporten moeten vermeden worden voor 3 a 4 weken. De oorschelpen kunnen nog 6 a 8 weken rood, gezwollen en gevoelig zijn. Het eerste jaar na de operatie kunnen de oorschelpen gevoelig zijn voor warmte kou en stoten tegen het oor.

Kosten otoplastiek

Gemiddeld ligt een flapooroperatie tussen de 2.000 en 4.000 euro, het verschilt erg per kliniek. Of de kosten van een flapoorcorrectie vergoedt worden verschilt ook nog eens per zorgverzekeraar. Ga uw polis na of u recht heeft op een gedeeltelijke of gehele vergoeding. Zonder medische reden worden de kosten nooit vergoed.

Otoplastiek zonder operatie

Mocht u otoplastiek overwegen dan is het wellicht verstandig ook te kijken naar de flapoorstickers van Otostick. Hiermee bent u ook verlost van uw flaporen, alleen dan zonder pijnlijke en dure operatie. Met de flapoorstickers 'plakt' u uw oren dichter bij uw hoofd waardoor u verlost bent van uw flaporen. Een doosje koopt u voor minder dan 20 euro, waarmee u bij normaal gebruik een maand verlost bent van uw probleem.